Om een koe drachtig te krijgen kunt u kiezen voor embryotransplantatie. Embryotransplantatie is een goed alternatief voor insemineren. Voor de veehouder biedt transplantatie kansen bij het fokken en bij verminderde vruchtbaarheid van de koe.

50% Minder afvoer

Vruchtbaarheid is de grootste reden van afvoer op een bedrijf. Wij willen u helpen om dit te voorkomen, zeker in deze tijd waarin u gebonden bent aan een fosfaatquotum is het zaak om het vervangingspercentage laag te houden. In combinatie met de juiste voeding kan een laatste kans embryo voor koeien een uitkomst bieden. Onze ervaring is dat 50 % van de dieren die niet drachtig worden met behulp van insemineren, alsnog drachtig wordt met behulp van embryotransplantatie.

Albring

Genetische vooruitgang

Transplanteren wordt vooral gebruikt om van goede genen te profiteren. Goede genen van het eigen bedrijf kunt u benutten door van uw topkoe meerdere kalveren per jaar te krijgen. Met behulp van Embryotransplantatie krijg je dus extra nakomelingen van de beste koe op stal. Daarmee bouwt u verder aan uw eigen succes. U kunt ook kiezen voor het aankopen van hoogwaardige embryo's van buitenaf. Met goede genen van buitenaf boekt u snel vooruitgang bij het fokken.

Het transplanteren van embyo's is een goed alternatief als insemineren niet succesvol is. Koeien die niet drachtig worden na insemineren, hebben een grote kans wel drachtig te worden na embyotransplantatie. Omdat de koe langer mee kan in de melkproductie, hoeft zij niet vroegtijdig te worden afgevoerd. Door te kiezen voor de mogelijkheid van transplantatie kunt u dus veel geld besparen.

Embryo's van een week

Voor een transplantatie zijn embryo's nodig. ETS Holland is onze partner bij embryotransplantaties. De embryo's die wij transplanteren worden geleverd door ETS Holland. Als leverancier van de embryo's staan zij aan het begin van het proces van een embryotransplantatie.

De bevruchte eicellen die we gebruiken voor de transplantatie zijn van een koe die een week in de cyclus zit. Normaal gesproken rijpen er een of twee eicellen op de eierstokken. Voor het verkrijgen van meerdere vruchten heeft de koe extra FSH hormonen gekregen. FSH is een lichaamseigen hormoon. Het toedienen van extra FSH zorgt ervoor dat alle follikels zich ontwikkelen en de eicellen rijpen.

De eicellen worden bevrucht door de koe te insemineren. Een week later worden de embryo's uit de baarmoeder gespoeld. Na het spoelen worden de embryo's uit de vloeistof gefilterd. Onder een microscoop worden de embryo's verzameld. Daarna zijn ze klaar voor embryotransplantatie. 

Cyclus synchroniseren

Belangrijk bij de transplantatie is dat het dier dat de transplantatie ontvangt een week eerder tochtig is geweest. Daardoor bevinden het embryo en de koe zich in hetzelfde stadium van de cyclus. De embryo's kunnen vers van de donorkoe overgezet worden in een andere koe. De overige embryo's worden ingevroren en kunnen op een ander moment worden ingezet voor embryotransplantatie. 

Bij Ki-service Clemens doet Leon alle embryotransplantaties. Met zijn kennis en ervaring staat hij u bij met advies en ondersteuning over transplantatie. Stel hem uw vragen over het slim gebruik van embryotransplantatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

KI Service Clemens

Contact

Postadres
Unikenkade 45
9503 PE  Stadskanaal

 

Telefoon   06 3070 3190
E-mail   info@ki-service.nl
Band   0599 64 88 62